Piese originale sau aftermarket?
Asta este una dintre problemele principale ce le intalnim in piata si, din pacate, nu exista un raspuns simplu. Daca ar fi sa simplificam, putem spune ca toate piesele originale sunt aftermarket pentru ca toti producatorii, indiferent ca vorbim de Perkins, Cummins, John Deere sau alti producatori din piata, acestia nu produc piese ci produc motoare. Piesele sunt produse de catre alte firme ce sunt specializate pe o anumita categorie cum ar fi pistoane, segmenti, vibrochene, etc. si indeplinesc intocmai cerintele tehnice cerute de producatorul motorului. Repet, este o simplificare si procesul este foarte complex dar, in mare, cam asta se intampla.
Acum, pe partea de producatori aftermarket, gasim doua categorii distincte :
- Producatori aftermarket care sunt agreati si ca producatori OEM adica produc anumite piese direct pentru Perkins sau John Deere (am dat numele ca si exemplu) si au trecut printr-un proces de autorizare iar asta inseamna ca mentin un standard ridicat de productie si, in general, au o istorie in spate.
- Producatori aftermarket care nu sunt agreati de producatorii OEM, acestia fabricand doar pentru piata aftermarket. In general, privind tot la modul simplist, acestia cumpara piesa OEM si o copiaza. In mod normal, "copia" ar trebui sa aiba aceleasi specificatii tehnice dar nu se intampla intotdeauna acest lucru din mai multe considerente pe care nu o sa le dezvoltam aici.
Din punctul nostru de vedere, fiecare din variantele de mai sus vine cu avantaje si dezavantaje dar sunt alte lucruri mai importante ce ar trebui sa le luati in considerare cand alegeti un furnizor de piese aftermarket. O sa ne referim, in general, la domeniul nostru ce implica productia si vanzare de piese pentru motoare industriale dar multe sfaturi se pot aplica si in alte ramuri :
1. Alegeti un producator si nu un impachetator - in piata de aftermarket exista firme care produc in fabricile lor si au un departament de control al calitatii si exista firme ce doar impacheteaza piese venite din diverse fabrici dar nu verifica (sau verifica foarte putin) calitatea acestor piese. In cazul Emmark UK, cele multe din piese sunt produse de catre ei iar piesele produse de firme subcontractoare, trec printr-un proces foarte strict de aprobare inainte de a fi puse catre vanzare. De asemenea, exista un departament de calitate care verifica in mod constant, prin sondaj, calitatea anumitor loturi de piese iar aceste verificari se fac cu instrumente speciale scannere, aparate de verificare cu ultrasunete sau diverse aparate ce analizeaza compozitia si rezistenta unui anumit material.
2. Alegeti un furnizor ce va poate oferi toate informatiile tehnice legate de piesa ce doriti sa o cumparati. Sa spunem ca doriti sa cumparati un vibrochen de Perkins. In acest caz furnizorul ar trebui sa va poata da toate informatiile legate de acesta : toate cotele, fisa de test cu ultrasunete, compozitia materialului din care e facut si alte informatii ce pot fi relevante in acest caz. Nu conteaza unde e fabricat vibrochenul ci este foarte important ca fabrica sa fi urmat toate procesele corecte de productie si, atata timp cat exista informatiile complete trecute in fise oficiale, acel vibrochen va fi ok.
3. Poate cel mai important lucru in alegerea unui furnizor de piese aftermarket este sa alegeti o firma care este reprezentantul oficial al unui anume producator sau este chiar producatorul acelei piese. O sa va dau exemplul nostru, al Agroparts Distributie SRL. Noi suntem reprezentatii in Romania si Republica Moldova al Emmark UK Ltd. un important producator de piese pentru motoare industriale si, pentru a obtine acest statut a trebuit sa indeplinim anumite conditii iar una dintre cele mai importante este suportul pentru clienti. Noi ne asumam si ne face placere sa oferim suport tehnic atunci cand vindem o piesa: de la lucrurile standard cum ar fi livrare si instructiuni de exploatare a piesei si pana la a oferi cote, proceduri de montaj sau cupluri de strangere. Cel putin, in cazul reparatiei unui motor, furnizorul de piese si cel care repara motorul (indiferent ca e mecanic sau utilizatorul acelui motor) trebuie sa colaboreze in asa fel incat reparatia sa fie facuta respectand anumite standarde.
In cazul in care aveti nevoie de informatii, consultanta sau sfaturi suplimentare, ne puteti contacta telefonic sau pe email si vi le oferim cu placere.
Leave your comment
Note: HTML is not translated!