De ce se rupe vibrochenul - cauze si preventie

Care sunt cele mai des intalnite cauze ale fracturarii vibrochenului? Cum ar trebui instalat un vibrochen pentru a ne asigura ca nu il deterioram? Acestea sunt intrebari la care suntem nevoiti sa raspundem zilnic si la care orice furnizor de piese pentru motoare ar trebui sa poata raspunde. Noi, la Agroparts Distributie SRL, suntem bucurosi sa va oferim sfaturi ce tin de intretinerea, reparatia sau folosirea motorului dvs.
Pregatiri pentru instalarea noului vibrochen :
- Intotdeauna, inaintea montarii unui nou vibrochen sau a altei piese, trebuie identificata cauza ce a dus la deteriorarea ei. Specific, in cazul vibrochenului, trebuie verificat fiecare capac de palier sa nu prezinte urme de loviri, incalzire si alte modificari mecanice. De asemenea, trebuie masurat fiecare locas de cuzinet pentru a fi siguri ca se incadreaza in parametrii dati de producatorului motorului si, in ultimul rand, trebuie masurata linia palierului deoarece, la palier, vibrochenul se invarte pe aceeasi axa si daca axa are deviatii, poate crea probleme. Mai mult decat atat, trebuie verificata / masurata fiecare biela pentru a nu avea ovalitati sau alte urme de deformare mecanica. Un exemplu din practica : bielele motoarelor John Deere 4239 sau 6359 sunt foarte moi si avand in vedere ca motoarele sunt vechi si au multe ore de functionare, in 90% din cazuri acestea sunt ovalizate la locasul de cuzinet. Daca nu se verifica acest lucru, se pot uza cuzinetii imediat dupa montaj si biela va deteriora noul vibrochen.
- Curatenia si, in general, mediul in care se monteaza vibrochenul si cuzinetii sunt foarte importante. Blocul si canalele de ungere cu ulei trebuie curatate temeinic iar in momentul in care asezam cuzinetii in locas, trebuie sa ne asiguram ca nu raman contaminanti intre cuzinet si suprafata vibrochenului deoarece toleranta de ungere este, uneori, de cateva sutimi, un fir de praf ramas intre aceste suprafete, le poate deteriora iremediabil.
- Toti cuzinetii trebuie lubrifiati cu ulei sau cu vaselina speciala de montaj. In cazul in care nu aveti vaselina, puteti folosi ulei de transmisie pentru ca e mai gros decat uleiul de motor si ramane in locas mai mult.
- Fiecare capac de la palier trebuie numerotat si montat in acelasi loc din care a fost scos, acelasi lucru fiind valabil si daca se refolosesc bielele vechi. Strangerea suruburilor se face, de cele mai multe ori, dupa ce acestea au fost unse cu ulei si, cel mai important, la cuplul specificat de producatorul motorului. Dupa cum am spus si mai sus, toleranta de ungere intre vibrochen si cuzinet este foarte mica si o strangere incorecta atat a palierului cat si a bielelor va face ca ungerea sa nu fie conform parametrilor.
- Ultimul pas ar fi verificarea rotatiei vibrochenului si jocul axial al acestuia. Dupa montaj, vibrochenul ar trebui sa se invarta usor fara sa "agate" sau sa opuna rezistenta la rotatie. Bineinteles, nu va imaginati ca il puteti invarti cu o mana dar rotatia lui trebuie sa fie "fluida" in orice punct. De asemenea, jocul axial dat de producator este foarte important si trebuie respectat intocmai.
Cauzele ruperii vibrochenului.
De cele mai multe ori, cauzele ruperii vibrochenului nu sunt interne ci pot fi atribuite factorilor externi. Procesele de fabricatie din ziua de astazi sunt foarte eficiente, indiferent ca vorbim de un vibrochen original sau aftermarket. Sigur, sunt situatii cand in Romania ajung vibrochene de calitate indoielnica de aceea e important sa cumparati de la un furnizor de incredere si sa verificati daca acesta detine fisa tehnica si de verificare a vibrochenului. Toate fabricile ce se respecta, verifica fiecare vibrochen cu ultrasunete si il supun la un proces de calire pentru ca apoi sa noteze aceste aspecte pe o fisa ce se adauga in cutia vibrochenului. Daca aveti indoieli este bine sa le discutati cu furnizorul dvs. de piese si, daca acesta nu va poate lamuri, sa va cautati alt furnizor.
Revenind la cauzele ruperii vibrochenului, putem vorbi de cauze externe cum ar fi : incarcarea mecanica suplimentara a vibrochenului din cauza combustiei anormale, a apei din capul pistonului, a bielei defecte, etc. ; blocarea brusca a motorului din cauza unei cutii sau a unei pompe hidraulice defecte; volanta sau fulii defecte care oscileaza in timpul rotatiei si adauga vibratii suplimentare; deteriorari aparute in timpul montajului sau nerespectarea specificatiilor impuse de producatorul motorului.
Sigur, pot fi si alte cauze neacoperite aici de aceea, va stam intotdeauna la dispozitie si va putem ajuta atunci cand intalniti o asemenea problema. Noi, la Agroparts Distributie SRL, ne mandrim cu faptul ca oferim solutii si consultanta pe langa piese asa ca, in 100% din cazuri, gasiti suport in rezolvarea oricarei probleme aparute la motorul dvs.